BŰNMEGELŐZÉSI HÍRLEVÉL


Kérjük, hogy a biztonságos ünnepi készülődéshez fogadják meg a Hajdú- Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság alábbi tanácsait, hisz a bűncselekmények megelőzéséért együtt tehetünk a legtöbbet.

Védekezés a zseblopások ellen 
• Nagy tömegben csomagját, táskáját tartsa zárva, gyakran ellenőrizze, és testéhez szorítva fogja. Csak annyi pénzt tartson magánál, amennyi feltétlenül szükséges.

• Okmányait, pénztárcáját, bankkártyáját ruházata belső zsebében vagy táskája belső zsebében helyezze el, lehetőleg több helyre elosztva. A bankkártyát és a PIN kódot soha ne tegye egymás mellé. • Vásárláskor, az áru válogatásakor soha ne tegye le táskáját, pénztárcáját a pultra vagy a bevásárlókocsiba.

• A bankautomaták használata előtt ellenőrizze a kártyabefogadó nyílás sértetlenségét, illetve a készpénzkiadó nyílás torlaszmentességét. • Ha hosszabb időn keresztül gyanúsan viselkedő személyt lát környezetében, azonnal ellenőrizze értékeit. • Ha tetten éri a zsebtolvajt hangosan kérje a közelben lévők segítségét, és értesítse a rendőrséget! • Ha zsebtolvaj áldozata lett, haladéktalanul tegyen feljelentést. Az elkövetőről adott pontos személyleírás nagymértékben segítheti a rendőrség munkáját.

• Ha ellopták bankkártyáját, mobiltelefonját, azokat még a feljelentés előtt tiltassa le. Ha a lakáskulcsot is elvitték, akkor cseréltesse le a zárakat.

Gépjárműfeltörések megelőzése 
• Ne hagyjon táskát, csomagot, mobiltelefont, műszaki cikket, iratokat, pénzt, bankkártyát, a jármű okmányait az utastérben, de a kesztyűtartóban sem. Még üres táskát sem, hisz a tolvaj csak a jármű feltörése után veszi ezt észre. Kiszálláskor mindig zárja be a kocsiajtókat, az ablakokat húzza fel, kapcsolja be a riasztót akkor is, ha csak párpercre távolodik el járművétől.

Online vásárlás 
• A szabályosan működő webáruházak rendelkeznek adatvédelmi szabályzattal, vagy az üzletszabályzata kitér a személyes adatok védelmére és meghatározza a vásárlás legfontosabb feltételeit (például fizetési és szállítási kondíciók). A webáruházban vásárolt termékekre ugyanazok a garanciák vonatkoznak, mint az egyéb üzletekben vásárolt árucikkekre. Érdemes olyan webáruházat választani, ahol már a weboldalon feltüntetik a visszavásárlási garanciát. Bankkártyával történő fizetés estén olyan webáruházban vásároljon, amelynél a fizetés valamely banki oldalon keresztül történik, így adatai biztonságos kapcsolaton keresztül jutnak el a bank központjába.

• Óvakodjon az olyan weboldalaktól, melyek nevében elírás, vagy hiba található, valamint ahol nem, vagy hiányosan adják meg az üzemeltető cég adatait. Ezen oldalakat tekintse megbízhatatlannak. Legyen óvatos a személyes adatai megadásánál is, különösen, amelyek a bankkártyája adataira vonatkoznak. Az internetes csalások elkerülése érdekében kétkedve kezelje az olyan internetes eladókat, akik szolgáltatásával kapcsolatban kevés értékelést jegyeztek be, vagy amelyek meglepően alacsony áron kínálják termékeiket, esetleg nem valódi címmel, telephellyel vagy telefonszámmal regisztráltak. Vételárat soha ne küldjön előre!

A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság mindenkinek kellemes, békés és biztonságos készülődést kíván az ünnepekre!

Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztály

 


TEGYÜNK KÖZÖSEN BIZTONSÁGUNKÉRT

0
0
0
s2sdefault